Farliga kosttillskott: Lista 8 substanser du bör vara försiktig med

Observera att allt innehåll som presenteras på denna webbplats endast är avsett för informativa och utbildande ändamål. Vi strävar alltid efter att tillhandahålla korrekt och uppdaterad information men informationen bör inte ersätta din läkares rekommendationer.

Hem » Hälsa » Farliga kosttillskott: Lista 8 substanser du bör vara försiktig med

Senast Uppdaterat april 25, 2024 av John

Kosttillskott som innehåller bland annat vitaminer och mineraler kan vara gynnsamma för den som råder brist eller bara behöver ett lite extra av vissa ämnen.

Men precis som att där finns bra kosttillskott som gynnar din hälsa, finns det dessvärre en del farliga kosttillskott. Lista över dessa, och en förklaring varför, finner du i denna artikel.

Farliga kosttillskott

Lista med potentiellt farliga kosttillskott och hälsosamma alternativ

Det finns flera kosttillskott på marknaden som kan vara farliga om de används felaktigt eller om de innehåller vissa substanser. Här är en lista över substanser som du bör vara särskilt försiktig med när det gäller kosttillskott:

Efedrin

Efedrin är en stimulerande substans som traditionellt har använts både inom medicinen för att behandla astma samt i kosttillskott, särskilt i produkter avsedda för viktminskning.

Substansen verkar genom att öka mängden adrenalin i kroppen, vilket kan leda till ökad ämnesomsättning och därmed en ökad fettförbränning. Trots dess effektivitet i att hjälpa till med viktminskning, har efedrin förknippats med flera allvarliga hälsorisker, särskilt för hjärtat.

Det kan orsaka hjärtklappning, högt blodtryck, och i värsta fall leda till hjärtinfarkt eller stroke. På grund av dessa risker är efedrin förbjudet att användas i kosttillskott i många länder, inklusive Sverige och USA.

Hälsosamt alternativ till Efedrin:

För de som söker alternativ för att stödja sin viktminskning på ett hälsosammare sätt, finns det flera säkrare alternativ. Ett av dessa är grönt te-extrakt. Grönt te innehåller katekiner, särskilt en kraftfull sådan kallad EGCG (epigallocatechin gallate), som har visat sig öka ämnesomsättningen på ett mildare och säkrare sätt än efedrin. Du hittar fler säkra alternativ i vår artikel om just bästa fettförbrännare.


DMAA (1,3-dimetylamylamin)

DMAA, eller 1,3-dimetylamylamin, är en kemisk förening som fungerar som en kraftfull centralstimulerande. Det har historiskt använts i pre-workout kosttillskott och för att öka energi och fysisk prestanda.

Trots dess popularitet inom fitnessgemenskapen har DMAA kopplats till flera allvarliga hälsorisker, inklusive högt blodtryck, hjärtklappning, och i värre fall, hjärtinfarkt och stroke. På grund av dessa risker har ämnet förbjudits som kosttillskottsingrediens i många länder, inklusive USA och inom EU.

Hälsosamt alternativ till DMAA:

Ett säkrare och hälsosammare alternativ till DMAA för de som vill förbättra sin prestation och energinivå före träning är koffein.


Yohimbin

Yohimbin är en alkaloid som utvinns från barken av yohimbe-trädet, som växer i Västafrika. Det har använts både som ett medel för att öka fettförbränningen och som ett afrodisiakum. Yohimbin fungerar genom att öka adrenalinproduktionen i kroppen och blockera specifika receptorer som kan förhindra fettförbränning. Det har också effekter på blodflödet och kan användas för att behandla erektionsproblem.

Trots dess användbarhet, är yohimbin inte utan risker. Det kan leda till biverkningar såsom ångest, högt blodtryck, snabba hjärtslag och andra hjärtrelaterade problem. På grund av dess kraftfulla effekter och potentiella risker bör yohimbin användas med försiktighet och helst under övervakning av en hälso- och sjukvårdspersonal.

Hälsosamt alternativ till Yohimbin:

Även i detta fall är grönt te ett säkrare alternativ. Även i detta fall tack vare att det innehåller antioxidanten EGCG (epigallocatechingallat) som kan hjälpa till att öka ämnesomsättningen och stödja viktnedgång på ett mildare och säkrare sätt än yohimbin.


Sibutramin

Sibutramin är en aptitdämpande substans som tidigare användes i bantningsmedel. Den fungerade genom att påverka neurotransmittorer i hjärnan för att ge en känsla av mättnad, vilket hjälpte användare att minska sitt kaloriintag.

Trots sin effektivitet i vikthantering, drogs sibutramin tillbaka från marknaden i många länder efter rapporter om allvarliga biverkningar.

Studier visade att sibutramin kunde öka risken för hjärtinfarkt och stroke, särskilt hos personer med en historia av hjärtproblem. På grund av dessa risker beslutade läkemedelsmyndigheter att förbjuda sibutramin för att skydda folkhälsan.

Hälsosamt alternativ till Sibutramin:

För de som söker ett säkert och naturligt sätt att hantera sin vikt kan Glucomannan vara ett alternativ. Glucomannan är en vattenlöslig fiber som utvinns från roten av konjakplantan.

Den har förmågan att absorbera vatten och svälla i magen, vilket skapar en känsla av fullhet och minskar därmed matintaget precis som många av de hungerdämpande tillskotten som vi skrivit om tidigare.

Glucomannan har visat sig kunna hjälpa till med viktminskning i flera vetenskapliga studier, och det betraktas som säkert för de flesta människor när det konsumeras som en del av en balanserad kost.


Synefrin

Synefrin är en naturligt förekommande alkaloid som främst finns i pomerans (bitterapelsin). Det används ofta i kosttillskott avsedda för viktnedgång och som en energiboost, eftersom det stimulerar kroppens adrenerga receptorer och ökar ämnesomsättningen.

Liksom andra stimulanter kan synefrin öka hjärtfrekvensen och blodtrycket, vilket kan vara riskabelt, särskilt i höga doser eller när det kombineras med andra stimulerande substanser. Användning av synefrin har förknippats med allvarliga hälsorisker, inklusive risk för hjärtinfarkt, stroke och andra hjärt-kärlproblem.

Hälsosamt alternativ till Synefrin:

För de som önskar ett naturligt och säkrare alternativ för att stödja sin viktminskning och energinivåer, kan Cayennepeppar vara ett bra val. Cayennepeppar innehåller capsaicin, en förening som bidrar till att öka kroppens värmeproduktion och ämnesomsättning genom en process som kallas termogenes. Detta kan hjälpa till att bränna kalorier och främja viktminskning.


Aristolochiasyra

Aristolochiasyra, som traditionellt använts i kinesisk medicin för att behandla urinvägsinfektioner, ledsmärtor, förkylningssymtom och menstruationsproblem, är förknippad med allvarliga hälsorisker som njurskador och ökad cancer risk. På grund av dessa faror är användningen av denna syra starkt avrådd och förbjuden i många länder.

Hälsosamt alternativ till Aristolochiasyra

Om du har ett hälsotillstånd som du önskar råda bot på rekommenderar vi att du vänder dig till en läkare som kan skriva ut läkemedel för de besvär du upplever. Alternativt kan du vända dig till ett apotek för att till exempel ta del av receptfria läkemedel.


Anabola steroider

Anabola steroider är syntetiska ämnen som liknar det manliga könshormonet testosteron. De används ofta för att öka muskelmassa och förbättra fysisk prestanda, särskilt inom kroppsbyggnad och andra idrotter. Trots deras effektivitet i att bygga muskler och förbättra styrka, är användningen av anabola steroider förknippad med en rad allvarliga hälsorisker.

Dessa risker inkluderar leverskador, högt blodtryck, förändringar i kolesterolnivåer, ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar, hormonella obalanser, och psykiska effekter som aggression och depression.

Dessutom kan anabola steroider leda till beroende och abstinenssymptom vid avslutad användning. De är olagliga att använda utan recept i många länder på grund av deras potentiella skador och de etiska frågorna kring deras användning i sport.

Hälsosamt alternativ till Anabola Steroider:

För de som söker öka sin muskelmassa och förbättra sin fysiska prestanda på ett säkert och hälsosamt sätt, är kreatin ofta alternativet. Kreatin är en naturligt förekommande ämne i kroppen som hjälper till att förse musklerna med energi under tunga och snabba ansträngningar som styrketräning. Du kan läsa mer om ämnet i vår guide om lagliga steroider.

Det bästa kreatinet har visat sig förbättra styrka, muskelmassa och prestation under kortvariga, högintensiva övningar som lyft och sprinter.

Ett annat alternativ kan vara så kallade Testo boosters som är naturliga kosttillskott som ska hjälpa till att öka kroppens produktion av testosteron naturligt.


Kosttillskott som innehåller tungmetaller (som kvicksilver, bly, arsenik)

Tungmetaller såsom kvicksilver, bly och arsenik kan förorena kosttillskott, vilket är en särskild risk när tillskotten kommer från områden med hög miljöförorening eller när de baseras på örter som odlas i förorenad jord. Dessa metaller är skadliga för människokroppen även i små mängder och kan leda till en rad hälsoproblem, inklusive nervskador, njur- och leverskador samt ökade risker för cancer och andra allvarliga tillstånd.

Varför förorening sker

Förorening av kosttillskott med tungmetaller kan ske på flera sätt. Örter och andra råmaterial som används för att tillverka tillskott kan absorbera tungmetaller från jord och vatten där de växer. Produktionsprocesser kan också bidra till förorening om de inte kontrolleras noggrant för renhet och säkerhet.

Hur man minimerar riskerna

För att skydda sig mot föroreningar av tungmetaller i kosttillskott är det viktigt att välja produkter från pålitliga tillverkare som genomgår oberoende tester. Dessa tester kan bekräfta att produkterna är fria från skadliga nivåer av tungmetaller och andra kontaminanter.

Det är viktigt att noggrant läsa innehållsförteckningen på kosttillskott och konsultera en läkare eller en annan hälsospecialist innan du börjar använda nya produkter, särskilt om du redan tar mediciner eller har befintliga hälsotillstånd.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är det viktigt att närma sig kosttillskott med försiktighet och kunskap. Medan vissa tillskott kan erbjuda betydande hälsofördelar, finns det andra som kan vara onödiga, eller till och med farliga.

För att säkerställa att du gör bra val, är det avgörande att läsa på noga om olika tillskott, läsa produktetiketter noggrant, och vid någon osäkerhet bör du rådgöra läkare.

Genom att välja produkter från betrodda tillverkare och undvika de med skumma ingredienser eller orealistiska löften, kan du skydda din hälsa och främja ditt välbefinnande på ett säkert och effektivt sätt.

Lämna en kommentar

Sverigefitness logo retina

Sverigefitness.se är en informationsguide inom allt som rör fitness och hälsa. Vi testar själva produkter och hjälper våra besökare att hitta bra och säkra träningsprodukter och tillskott.

Kontakt

Om oss

Kontakta oss

kontakt@sverigefitness.se

Tobica LTD
Tigne Street 33, Sliema, SLM-3174
Malta


Disclaimer: Allt innehåll på SverigeFitness är enbart för informationssyfte och skall inte ersätta medicinsk rådgivning eller konsultation. Vi medverkar i affiliate program som gör det möjligt för oss att driva reklamintäkter, dessa påverkar inte vårt omdöme.